Gelecek Vadeden Müzisyenler için En İyi 14 Müzik Pazarlama Stratejisi - (Bölüm 1)

Müzik pazarlama veya şarkı tanıtımı, ne derseniz deyin ama dijital müzik distribütörleri aracılığıyla şarkısını yayınlayan herkesin bilmesi gereken bir konu haline geldi. Ben de bu yazımda sizlerin 'şarkı reklamı nasıl yapılır, müziğinizi nasıl daha fazla kişiye dinletebilirsiniz' gibi pek çok sorunuza cevap vermek üzere bir yazı dizisine başlamış oldum. Çünkü konu derin ve elbette takip ederseniz ilerleyen yazılarımda sosyal medyada ve dijital marketlerde şarkı tanıtımının detaylarına ineceğiz. İşte şarkı reklamı yaparken kullanabileceğiniz 14 harika strateji!


Müzik sektörü zaten sürekli değişiyor ama özellikle artık her şeyin git gide sosyal medya ve dijital platformlarda olduğunu düşünürsek elbette müziğin dinleyiciye ulaşma yolunda ciddi değişimler söz konusu. Eskiden, büyük plak şirketleri sanatçılarla anlaşmalar imzalar, sanatçı sanatını yapar, müzik pazarlama stratejilerini ve tanıtım faaliyetlerini ise şirketler  planlayıp yönetirdi. Artık durum böyle değil.

Elbette, müzik endüstrisindeki büyük bir ismin bir gün sizi keşfedeceğini ve zirveye giden yola gireceğinizi ummakta hiçbir zarar yok ama yalnızca bu olasılığa güvenirseniz, en iyi ihtimalle saflık yapmış olursunuz. Bugün müzik sektörü son derece rekabetçi ve doymuş durumda. Sosyal platformların yükselişi ve fark edilme fırsatlarıyla birlikte, gittikçe daha fazla sanatçı ve müzisyen ortaya çıkmaya ve sanatlarını dünyayla paylaşmaya çalışıyor. Hatta ilgili ilgisiz her önüne gelen bir şeyler yapıyor bile diyebiliriz. Bu anlamda bir kirlilik olduğunu siz de biliyorsunuz.

Bu durumda fark edilmek ve başarıya ulaşmak için iyi düşünülmüş ve günümüz pazarlama trendlerine uygun bir müzik pazarlama stratejisi yaratmak mutlak bir zorunluluk oldu. Müzik pazarlamasının hızla şekil değiştirdiğini unutmayın. Geçen yıl işe yarayan bir şey şimdi işe yaramayabilir. Bu nedenle, mevcut pazarlama trendlerinin nabzından tutmak çok önemlidir.

Bu yazımda hem daha iyi odaklanabilmek, üzerine düşünüp uygulama yapılabilmesi adına hem de yazının fazla uzayıp sıkıcı olmaması adına ilk 7 yöntemi sizlerle paylaşıyorum. Burada paylaşılan yöntemleri okuyup geçmek yerine kendinize nasıl uyarlayabileceğiniz konusunda sorular sorup zaman harcamanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca burada bahsettiğim yöntemlerin hepsinin herkes için uygun olmadığını da belirtmek isterim. Sizin için hangileri daha verimli olacaksa onları seçin.


Başlangıç

İlk iş müziği yaratırkenki duygusallığınızdan arınıp başka bir bakış açısına geçmek. Müziği kalbinizle yaparsınız pazarlama için mantığınızı kullanmanız gerekli. Müzik sizin ‘ürün’ünüzdür. Yaratıcı sizsiniz ve amacınız ürününüzü satmaktır. Bunun için ilk adım, bir pazarlama planı oluşturmaktır. Pazarlama planınızın 4 konu başlığını aşağıda belirttim. Buna göre müzik pazarlama stratejinizi özetleyen planınızı kağıda dökün. Pazarlama işlerinde yeniyseniz, başlangıçta biraz bunaltıcı olabilir. Ancak, bir kez başladığınızda, ne yapacağınızı ve nasıl yapacağınızı oldukça hızlı bir şekilde kavrayacaksınız. İşte araştırmanız ve karar vermeniz gereken konu başlıkları;


Piyasayı analiz edin

Sizin durumunuzda, pazar müzik endüstrisidir. Sizinkine benzer tarzlarda müzik yapan ve benzer hayran kitlesine hitap edebileceğiniz "Rakiplerinizi" analiz ederek sizi onlardan farklı kılan şeyleri belirleyin. Bu, benzersiz satış teklifiniz olacaktır. Müzik pazarlama planınızı oluştururken pazarı incelemeniz çok işinize yarayacak.


Hedef kitlenizi tanımlayın

Bunlar sizin potansiyel hayranlarınızdır. Yarattığınız müzik türüne bağlı olarak, hedef kitlenizi tanımlamanız gerekir.


Uzun vadeli ve kısa vadeli hedeflerinizi belirleyin

Bu yılın sonuna kadar yeni müzik, müzik videoları veya yeni bir albüm çıkarmayı mı planlıyorsunuz? Bir eylem planı yazın - hedeflerinizin ve onlara ulaşmak için atmanız gereken adımların bir listesini yapın.


Müzik tanıtımınız için bir bütçe oluşturun

Pazarlama stratejilerinizi belirledikten sonra bütçenizi hesaplamanız gerekir. Müziğinizin tanıtımına ne kadar katkıda bulunmak istiyorsunuz?


Müzik tanıtımına başlamadan önce bu önemli noktaları adım adım tamamlamaya çalışın. Bir müzik pazarlama planı oluşturmadan müziğinizi başarılı bir şekilde tanıtamazsınız.


14 Müzik Pazarlama Stratejisi

Şimdi, müzik tanıtımınıza nasıl başlayacağınızı öğrendiğinize göre, bunları gözden geçirip kararlarınızı verdikten sonra bir sonraki adıma geçin - müzik pazarlama stratejinizi belirleyin.

Aşağıda birçok ünlü müzisyen tarafından başarıyla test edilmiş ve yıllar boyunca etkili olmaya devam eden 14 etkili pazarlama stratejisinden ilk 7 tanesini bulabilirsiniz.

1- Web Sitesi Oluşturun

Müziğiniz için web sitenizi oluşturduktan sonra kendinizi profesyonel bir müzisyen gibi düşünebilirsiniz. İmajınız da böyle olacak. Sosyal medya ve diğer platformlar, bir web sitesine ihtiyacınız yok gibi düşünmenize neden olabilir ama Web siteniz, pazarlama stratejinizi geliştirmede önemli bir adımdır. Web siteniz albümlerinizi sunduğunuz ve sattığınız, etkinliklerinizin tarihlerini gösterdiğiniz ve sadece hikayenizi anlattığınız çevrimiçi portföyünüz olacak.


Ve bildiğiniz gibi günümüzde bir web sitesi oluşturmak ne zor ne de zaman alıcıdır. Zaman ve paradan tasarruf etmek için profesyoneller tarafından tasarlanan hazır şablonları da kullanabilirsiniz.


Web sitenizi yaparken, tek sayfalı bir site yapmanızı öneriyorum. Böylelikle ziyaretçinin odak noktasını daraltmış olursunuz ve dikkatleri dağılmadığı için müziğiniz ön plana çıkar. Ayrıca ziyaretçiler ihtiyaç duydukları bilgileri bulmak için bir yerleri tıklayıp aramaları, başka sayfalara geçmeleri gerekmez. Bu küçük bir detay gibi görünebilir. Sonuçta, sadece bir tıklama, değil mi? Ancak, bir fark yaratır ve ziyaretçiyi kaybetme riski...

Web siteniz hazır olduğunda, mevcut kitlenizle ve potansiyel hayranlarınızla paylaşabilirsiniz.


2-Müziğinizi Dijital Platformlarda Paylaşın

Müzik Distribütörleri
Dijital teknolojilerin yükselişi ile hedef kitlenize ulaşmak daha kolay hale geliyor. Müzik akışı sağlayan platformlar buna harika bir örnek. En popüler olanlardan bazıları Spotify, Tidal, Apple Music, Soundcloud,Deezer ve Amazon Music Unlimited. Burada albümlerinizi yükleyebilir, şarkılarınızı paylaşabilir ve insanların onlara nasıl tepki verdiğini görebilirsiniz.

Ancak elbette hangi platformu kullanacağınızı akıllıca seçmeniz gerekiyor. Öncelikle, pazarlama planınızda muhtemelen başarıyla tanımladığınız hedef kitlenizi düşünün. Hangi platformları kullanıyorlar? Örneğin, Soundcloud, elektronik müzik ve remiksler için mükemmeldir. Dolayısıyla, bu türde müzik yapıyorsanız, Soundcloud'da olduğunuzdan emin olun. Elbette kendinizi tek bir platformla sınırlamanıza gerek yok. Her platformun yeteneklerini ve özelliklerini bilmeyebilirsiniz onlardan memnunsanız devam edebilirsiniz. Ne kadar çok platformda olursanız, o kadar fazla streaming alma ihtimaliniz olacak.


Bakınız: Bağımsız müzisyen olmak! Dijitalde şarkı yayımlamak!


3-Tanıtımınız için Sosyal Medyayı Kullanın

Dünya nüfusunun% 49'u sosyal ağlarda olduğundan, şu anda var olan en önemli müzik pazarlama stratejilerinden biri olarak sosyal medya önde geliyor. Doğru kullanılırsa, sanatınızı tanıtmanıza ve potansiyel bir hayran kitlesi kazanmanıza yardımcı olabilirler. Ve kim bilir, parçanız viral bile olabilir! Instagram, Twitter veya başka bir sosyal medya platformundaki yayınınızın altına yorum paylaşan ve bırakan binlerce insanı hayal edin.

Ancak sosyal medya için viral bir gönderi veya video oluşturmak biraz sıkıntılı olabilir. Bu sizin yaratıcılığınıza ve şansınıza bağlı. İnsanlar heyecanla paylaştıkları ilham verici ve eğlenceli içerikleri severler. Özellikle, sizin durumunuzda çok avantajlı olan video içeriğini severler. Önce içeriği düşünün, bir video yapın ve şarkınızı arka plan müziği olarak ekleyin. Videoyu doğrudan sosyal platformlara yüklediğinizden emin olun, çünkü bu daha yüksek erişim ve etkileşimle sonuçlanacaktır.

Sosyal medyayı kullanmak, sadık hayranlardan oluşan bir topluluk oluşturmanıza yardımcı olabilir. Sosyal medya profillerinizi oluşturun ve hedef kitlenizle etkileşim kurun, benzersiz içerikler paylaşın ve takipçilerinizle etkileşim kurun. Sosyal medyanın izleyicilerinizle bağlantı kurmanız için size sunduğu tüm fırsatları kullanın. Yine, hedef kitlenizin hangi sosyal medya platformlarında aktif olduğunu düşünmeniz gerekiyor. Ardından stratejinizi oluşturun ve ne tür içerik paylaşmak istediğinize karar verin. Facebook video pazarlaması veya Instagram için videolar oluşturma hakkında daha fazla bilgi edinin. Müzik tanıtımınız için en iyi sosyal medya stratejilerini kullanırsanız, zaman içinde topluluğunuzun nasıl büyüdüğünü göreceksiniz.

Sonraki yazılarımda her sosyal medya platformu için ayrı ayrı nasıl müzik tanıtımı yapabiliriz bunların detayına ineceğiz. O yüzden şimdiden takibe alın derim.✌


Bakınız: Instagram'da Müziğinizi Tanıtmanın En Etkili 7 Yolu!


4-Müzik Influencer'ları ile İletişim

Influencer pazarlama, henüz gerçek potansiyelini ortaya çıkarmamış, yeni, ancak hızla büyüyen bir pazarlama dalıdır. Peki kim influencer’dır? Influencer, farklı sosyal medya platformlarında çok sayıda takipçisi olan kişidir. Blog yazarları, vlogger'lar, tanınmış kişiler veya YouTuber'lar olabilir.

Yapmanız gereken, alanınızla ilgili influencer’ları araştırmak ve işbirliği için onlarla iletişim kurmaktır. İlk başta çok sayıda takipçiye sahip influencer’ların dikkatini çekmeye çalışmak zor olabilir. Daha küçük influencer’larla başlayın ve takipçileriniz büyüdükçe yavaş yavaş daha büyük olanlara geçin. Yayınlarında öne çıkmanın birden fazla yolu var. Sizden bahsederek, şarkınızı veya albümünüzü paylaşarak videolar oluşturabilir, şarkınızı arka plan müziğine ekleyebilirler. Bunun, sizin için büyük bir yatırım getirisi olabilir. Müziğinizi daha özgün bir şekilde pazarlamak için mükemmel bir fırsat olan dinleyicilerine erişebilirsiniz. Alın size çiçek gibi müzik pazarlama ! 😀

5-Kişi Listenize E-posta Bülteni Gönderin

Bir web sitesine sahip olmanın avantajlarından biri, dinleyicilerinizin bağlantılarını toplayabilmenizdir. Böylece, abone olduklarında, e-posta bültenleri gönderebilir ve hedef kitlenizi güncel tutabilirsiniz.

Web siteniz aracılığıyla kişi listesi oluşturabilirseniz, yeni bir şarkı veya albüm çıkardığınızda, bir sonraki konser veya canlı yayınınız hakkında bildirimde bulunabilir veya yaklaşan projelerinizin ayrıntılarını paylaştığınızda bu kişilerle bağlantı kurabilirsiniz. E-posta pazarlaması yoluyla yalnızca haberleri değil, parçaları, resimleri ve videoları da paylaşabilirsiniz.


6-Müziğinizi Ücretli Reklamlarla Tanıtın

Organik trafikle mi mücadele ediyorsunuz? Yalnız değilsiniz. Son yıllarda, değişen algoritmalar sebebiyle gönderiler organik erişimde hızlı bir düşüş gördü. Müzik pazarlama çabalarınızı artırmak ve daha yüksek bir erişime sahip olmak için artık ücretli reklamları kullanmanız gerekiyor. Sizin için en iyi araçlardan bazıları Google Ads, Facebook Business Manager ve YouTube Ads'dir.

Ücretli reklamlar, daha geniş erişim elde etmenin ve potansiyel hayranlar tarafından görülmenin harika bir yoludur. Bu, kısa vadeli bir başarıyı garanti edebilir ve sizin için bir trambolin görevi görebilir. Ancak, ücretli reklamlara daha fazla yatırım yapmaya hazır olmalısınız. Reklamcılığa ne kadar bütçe ayırabileceğinizi iyi hesaplayın. Bütün bütçenizi prodüksiyonda harcamayın!


7-Canlı Yayın Platformlarına Girin

Canlı yayına girin! Günümüzde, canlı videoları doğrudan evinizden veya stüdyonuzdan paylaşma fırsatınız var. Onlarla gerçek zamanlı olarak etkileşime girerek yüksek düzeyde bağlı bir takipçi kitlesi oluşturun. Sizden ne duymak istediklerini veya ne hakkında konuşmak istediklerini onlarla tartışın.

Canlı yayın için birçok yol var. Facebook, Instagram veya Youtube Live'ı deneyebilirsiniz. Ve sosyal medya platformları işinize yaramazsa, Concert Window, Twitch.tv, YouNow, StageIt, Musical.ly gibi çok sayıda başka canlı yayın platformu vardır. Canlı yayınlar, müziğinizi güçlendirmenin harika bir yoludur. Müzik pazarlama için hedef kitlenizle bir bağlantı kurun.

Devam ediyor 👇
Bakınız: Gelecek Vadeden Müzisyenler için En İyi 14 Müzik Pazarlama Stratejisi - (Bölüm 2)

Yazıyı paylaşarak bağımsız müzisyenlik ve 
müzik pazarlama ile ilgilenen başka müzisyenlerin de faydalanmasını sağlayabilir, aynı zamanda bize destek olabilirsiniz. Hap bilgiler ve stüdyoda olup bitenlerle ilgili diğer içeriklerimiz için Facebook veya Instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Görüşmek üzere𝅘𝅥𝅮


Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için teşekkürler!

Daha yeni Daha eski