Bağımsız Müzisyenleri Bekleyen Para Tuzakları Neler? Dijitalde Şarkı Yayınlamanın İnceliklerinin Öğrenin!

İnternetin hayatımıza girmesi ve nerdeyse bütün işletmelerin online mecralara taşınmasıyla birlikte elbette müzik sektörü de aynı kalmadı, o da taşındı. Bir açıdan yeni müzisyenlerin kendini göstermesi kolaylaşmış olsa da diğer yandan onlar belli bir kitleye erişene kadar geçen süreçte pek çok yardımcı kişi veya faktörler gittikçe para tuzağına dönüştü. Gerçi artık pek çok şey para tuzağına dönüştü, iş ahlakı denen şey büyük darbe aldı ama umutsuz olmakta pek işe yaramayacak nasılsa, biz dikkatli olalım :)

Gelişen teknoloji/internet bize hangi imkanları veriyor?

Sözü çok uzatmadan müziğimizi bağımsız olarak yapmanın/yayımlamanın artı ve eksilerine kısaca göz gezdirelim. Diyelim ki şarkı yazan, üretken bir kişisiniz. Diğer türlü böyle bir işe kalkışmazdınız bence :) Müziğini paylaşma ateşi en hararetli olanlar genellikle şarkı yazanlardır :) 2 seçeneğiniz var; ya çok paranız olacak ya her işinizi kendiniz yapacak kadar becerikli, yetenekli olacaksınız. Mesela en az bir enstrüman çalmayı bilmelisiniz. Şarkıyı yazdığınız gibi vokalliği yapabilmeli, bir müzik prodüksiyon programı kullanabilmeli, bütün yaptıklarınızı güzelce kaydedebilmeli, video çekebilmeli, bunun kurgusunu yapabilmelisiniz. Bütün bu prodüksiyon aşamasının altından kalkabildiyseniz inanın bir yapım şirketinin size verebileceği pek bir şey yok. Onlara ihtiyacınız artık yok. Çünkü artık distribütör firmalar/web siteleri sayesinde şarkınızı itunes, spotify, deezer gibi dijital marketlere koymanız çok kolay bir iş. Her şey bittikten sonra sosyal medyayı, interneti iyi kullanıp tanıtımını yapabilmeli mümkün olduğunca fazla kişiye ulaşıp müziğinizi tanıtmaya çalışmalısınız. Nasıl? Kimseye ihtiyacımız olmadan her türlü olanağa teknoloji/İnternet sayesinde sahibiz değil mi? Yani evet, tabii ki!

Nelere dikkat etmeliyiz ?

Buraya kadar her şey güzel ama bu kadar şeyi tek başınıza yapmanız hayli zor bir iş. Yani sizin hem  besteci hem şarkıcı, hem aranjör, hem ses mühendisi hem reklamcı olmanız gerek. Biraz ütopya gibi. Sonuçta bazı bölümlerde yardım alacaksınız. Mesela kayıt/mix işlerinden anlamıyorsanız yaptıracağınız işin kalitesine göre çalışacağınız kişiye göre en yüklü bütçeyi buna ayıracaksınız. Sonuçta esas ürünümüz müzik. Ödeyeceğiniz para ve ortaya çıkan işin kalitesinden emin olmalısınız. İş bittikten sonra hüsrana uğrarsanız bu işin geri dönüşü yok. Ve maalesef hiç kimse ben yapamam demiyor günümüzde. Kime gitseniz ne kadar iyi olduğundan bahsedecek, çalan müzisyen demo ise daha az, albüm derseniz daha çok isteyecek, herkes sizin işinizi ekmek kapısı olarak görecek sonuçta. Hadi diyelim bunu kendiniz yaptınız hatta klibi de kendiniz halledebilirsiniz. İmkanlar artık çok genişledi ve projeyi biraz basit/sade tutarak altından daha kalkılır bir şeyler üretebilirsiniz. Fakat buraya kadar ne kadar harcamış olursanız olun, ne kadar kaliteli yapmış olursanız olun, PR dediğimiz Müzik Pazarlama olmadıktan sonra hiçbir anlamı yok maalesef. Haliyle bu durum promosyon/tanıtım aşamasını en önemli mevzu haline getiriyor.  Dolayısıyla dijital müzik marketlere şarkınızı koyarken aracı kullanacağınız kuruluşlar/web siteleri size çok çeşitli seçenekler sunacak, promosyon amaçlı pek çok hizmet satmaya çalışacaktır. Bu kısımda komisyon oranları ve aldığınız promosyon paketlerinin bedeli/getirisi gibi rakamları dikkatli okumanız ve değerlendirmeniz gerek. Yani yapılan her işi, atılacak her adımı 4 değil 14 gözle takip etmeniz lazım.

Ne gerek var anlaşırım bir yapım şirketiyle diyorsanız onlar size, magazin potansiyeli olan biri olmadığınız sürece sponsor olmayacak. Yani bütün bu masrafları zaten siz yapacaksınız. Yapım şirketleri ve iş yaptıracak olduğu kişiler de para kazanacağı için zaten size kimse hayır demeyecek. Yani gerçekten dinlenmeyecek bir müziğiniz varsa her şey bittikten ve o kadar harcama yapıldıktan sonra büyük bir hüsrana uğrayabilirsiniz. Bu süreçte herkes yapılan işe maddi bakıp manevi tarafını uyarmak yerine es geçecek.

Kendimizi farklı alanlarda geliştirdiğimiz sürece işimiz kolaylaşacak

Çok kötümser bir tablo çizmiş olabilirim ama gerçekleri söylüyorum maalesef, tecrübeyle sabittir. Söylüyorum ki; dikkat etmeniz gereken ip uçlarını vermiş olayım. Sonuçta elimizde bunca imkan varken müziğimize güveniyorsak ve çevreden aldığımız güzel geri bildirimler varsa( arkadaşların verdiği gazlardan bahsetmiyorum aman diyim aldanmayın onlara :) denemeye değer. En azından kendi hayal ettiğimiz müziği kaydedebilecek yönde  teknik bilgi/donanımımızı geliştirirsek, bütçemizi, harcanacak kalemlere iyi dağıtabilirsek hiçte zor bir iş değil. Hele ki mevcut dinleyici kitlemiz de zaten varsa, sosyal mecralarda bize destek olacak kişiler varsa işin yarısı bitmiş demektir.

Bu yazımda kendi tecrübemden hareketle bazı konulara dikkatinizi çekmek istedim. Sonraki yazılarda aracı kullanabileceğiniz müzik dağıtım şirketlerini karşılaştırmalı olarak inceleyeceğiz. Bekleyemem ben diyorsanız sizi aşağıdaki videoya alalım :)



Yazıyı paylaşarak bağımsız müzisyenlikle ilgilenen başka arkadaşlarımızın da faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Tabii ki yanlış olduğumu düşündüğünüz bir konu varsa veya bunun gibi farklı tecrübeleriniz varsa lütfen bizimle paylaşın.

Güncel haberler ve projeler için Facebook veya Instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler! Sonraki yazıda görüşmek üzere!

 

 

 

 

Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için teşekkürler!

Daha yeni Daha eski