Demo Nedir, Nasıl Yapılır ? Maliyetler Ne Kadar? Telif Hakkını Almanın Kolay Yolu Nedir?


Demo kayıt nedir, nasıl yapılır ?

Öncelikle demo kayıdının ne olduğunu anlamamız gerekiyor.  Başka alanlarda da kullanıldığı gibi tanıtım, sunum anlamında, demonstration kelimesinden kısaltarak kullanıyoruz demo sözünü.

Amacınızı Belirleyin

Bir şarkı yazdığınızda bunu sizin hayal aleminizden, iç dünyanızdan çıkartmak, belki pazarlamak için veya sadece kişisel tatmin için düzenleyip kaydederiz. Bu durumda demonuzun amacını belirlemeniz önceliklidir. Fakat genellikle birilerine dinletmek ve onu pazarlamak için demo yapıldığından  bu yazıda şu an sadece bundan bahsedeceğim.

Bütçenizi belirleyin, Maliyetleri araştırın

Pazarlanmak üzere kaydedilen demolar mümkün olduğunca sade fakat şarkının da ruhunu yansıtacak şekilde düzenlenmeli. Düzenleme derken kastettiğimiz, kullanılacak enstrümandan yazılacak armoniye, vokale kadar şarkıda duyacağımız her şeyin yeri ve biçimiyle alakalı düzenlemelerdir. En sade düzenleme ise genellikle ya gitar ya da piyano ile çalıp söylemektir. Bu şekilde yapılacak bir demo hem ekonomik olacak hem de göndereceğiniz kişinin, üzerine yorum yapıp onu başka şekillerde hayal etmesine de müsade edecektir.  Bu şartlardaki düzenleme ve kayıdın maliyeti 400 TL’den başlayıp stüdyo veya aranjöre göre 1500 TL civarlarına kadar çıkmaktadır. İnternet üzerinden arama yaptığınızda şarkınızı ev stüdyolarında ekonomik fiyatlara kaydedebilecek gitar çalıp şarkı söyleyen, düzenleme yapabilecek yetenekli aranjörler bulabilirsiniz. Veya buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Online Müzik Atölyesi bu amaç için kurulmuş, her türlü demo için farklı seçenekler sunan bestecilerin buluştuğu bir stüdyodur. 

Telifinizi Üzerinize Alın, Ne Olur Ne Olmaz

Dikkat edilecek diğer bir husus ise şarkınızı noter tasdiki veya elektronik imza yöntemleriyle lisansını üzerine almanızdır yani sahiplenmeniz, sizin olduğunu kanıtlar bir belge almanız. Bunlardan en kolay ve son dönemde en çok kullanılan yöntem sahiplen.com gibi bir uygulamada hesap oluşturmanız ve şarkılarınızın lisansını elektronik imza (zaman damgası) ile üzerinize almanız. Telifini almanız demiyorum çünkü bu konuda özellikle yeni şarkı yazarları arasında bir kavram karmaşası var. Bu konuya da başka bir yazıda detaylıca değinebilirim. Şimdilik bu konuları da internet üzerinden araştırıp bilgilenmenizi tavsiye ediyorum.

İnternet'e Yükleyin

Şarkımızı sahiplendik ve demomuzu kaydettik. Peki şimdi nasıl ilerleyeceğiz? Bundan sonraki süreç yoğun araştırma ve sabır gerektiriyor. Bu da yine başlı başına bir konu. Fakat şu kadarını söyleyebilirim. Şarkınızı internetten link vererek dinletebileceğiniz bir yere yükleyin. Youtube, Soundcloud vs platformlar bunun için çok uygun. Daha sonra tarzınıza uygun sanatçı ve aranjörleri araştırıp onlara ulaşıp bu linki paylaşarak dinleyip beğenmelerini umacağız. Özellikle sosyal medya üzerinden dikkat çekmeniz mümkün.

Projenize uygun detaylı bilgi için her zaman çekinmeden mail atabilir güncel haberler ve projeler için Facebook veya Instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Her şey güzel olacak. İyi müzik ve güçlü sözlerin ulaşacağı bir yer mutlaka vardır. İnanç ve çok çalışmak temeliniz olsun.

1 Yorumlar

Yorum bıraktığınız için teşekkürler!

Daha yeni Daha eski