Niş pazarlama kavramını başka sektörlerde çokça duyduk ama biz müzisyenlerin bunu kendi müziğimize uyarlaması pek alışılmış bir şey değil. Niş pazarlamayı basitçe açıklamak gerekirse bizim müziğimizi sevebilecek kişilerin özelliklerini belirleyerek hedefleme yapmamızı sağlar. Bu da reklam maliyetinden tutun da reklamdan alacağımız verime kadar pek çok durumda bize avantaj sağlayacak demektir. Bu yazımda niş kavramına yabancı olanlarınız için öncelikle kavramı örnekleyerek açıklayıp müzik tanıtımına bu stratejiyi 3 adımda nasıl uyarlayabileceğimizden bahsedeceğim.
Niş Pazar Nedir?
Niş pazar, belirli bir ürünün odaklandığı pazarın, özellikleri spesifik bir şekilde belirlenmiş daha da alt kümeleridir. Dolayısıyla niş pazarlama, yalnızca detaylandırılmış bir hedeflemeyle seçilmiş spesifik bir niş pazara odaklanan pazarlama stratejisidir.
Farklı bir sektörden örnekle şöyle açıklayabiliriz;
Bir köpek eğitmeni olduğunuzu varsayalım, genel pazarınız köpek sahipleri olacaktır ve kesinlikle çok geniş bir pazar olacaktır. Ancak, daha fazla hedefleme yapabilir ve bütünün bir parçası olarak kabul edilecek "küçük köpekleri" eğitmeye odaklanabilirsiniz. Daha sonra bu spesifikasyonu daha da ileri taşıyabilir ve "5 yaş ve üzeri küçük köpekler" için "çeviklik eğitimi" konusunda uzmanlaşabilirsiniz. Bu da, köpek eğitim pazarının çok özel bir bölümü olurdu. Pazarlama açısından bakıldığında, hedef kitlenizin, yalnızca birkaç satıcının uzmanlaştığı çok özel bir ihtiyacı olacağı anlamına gelir; markanıza rekabet avantajı sağlar. Tasma eğitimine veya itaat etmeye odaklanan köpek eğitmenleriyle rekabet etmezsiniz. Zamanınızı, çabalarınızı ve paranızı dönüşüm şansı daha yüksek olan dar bir alana odaklamış olursunuz.
Özetlemek gerekirse, niş pazarlama fikri, bir pazarın veya hedef kitlenin çok özel bir segmentinin ihtiyaçlarına odaklanmak ve onlara yalnızca sizin sağlayabileceğiniz bir şeyi sunmaktır. Müzisyenler söz konusu olduğunda, bu taktiği tanıtım ve kitle geliştirme etkinliklerinizde kullanmanın çeşitli yolları vardır. Şimdi size niş pazarlamayı mevcut pazarlama stratejinize 3 adımda nasıl uygulayacağınıza geçebiliriz.
Niş Pazarlamayı Müzik Tanıtımınızda 3 Adımda Nasıl Uygularsınız?
1. Hedefleme için psikografik özellikleri belirleyin!
Öncelikle ve en önemlisi, hedef kitleniz için psikografik sınıflandırmaları belirleyerek niş hedeflemenizi ayarlayın.
Psikografik sınıflandırmalar demografi, yaş, gelir, konum ve eğitim gibi
basit verileri kapsar ancak diğer yandan psikografik bilgiler, insanların davranışlarına, değerlerine ve
arzularına göre kim olduğunu belirlememize de yardımcı olur.
Müziğinizi ve markanızı, insanların bulması ve sonra satın alması gereken bir ürün olarak düşünmeniz gerekir. Tıpkı şampuan, kedi kumu ve bebek maması gibi. Ürününüzü satın alma olasılığı en yüksek olan kitlenin ihtiyaçlarını, ilgi alanlarını ve özellikle zevklerini düşünün. Bu, kitlenizin psikografik sınıflandırmasına giriyor.
2. Hedef kitlenizin hangi platformda olduğunu bulun!
Hedef grubunuzun psikografik özelliklerini
belirledikten sonra, onları hedefleyeceğiniz bir platform veya araç seçin.
Elbette, psikografik özellikleri belirledikten sonra hedef grubunuzun muhtemelen
hangi platformu veya aracı kullandığını tahmin etmeniz zor olmayacak.
Örneğin, hedef kitlem 22 yaş ve altıysa muhtemelen TikTok ve YouTube'a odaklanacağım. Ancak hedef kitlem 55 ve üzeriyse, muhtemelen Haber platformlarına ve hatta biraz Facebook pazarlamasına odaklanacağım.
Psikografik bir profil oluştururken platform kullanımı "davranış" altında kategorize edilmiş olacaktır. Bu da psikografinin, niş pazarlamanın özel hedeflemesi için neden bu kadar önemli olduğunu gösterir. Kullanmadıkları platformlarda kitlenize ulaşmaya çalışmak için enerji harcamak istemezsiniz.
3. Segmentasyonlara ulaşmak için strateji oluşturun!
Hedefleyeceğiniz platformu bulduğunuzda,
segmentasyonu organik olarak ve ücretli medya aracılığıyla nasıl kullandığını
anlamaya çalışın. Bu platform hashtag kullanıyor mu? Reklamları ilgi
alanlarına ve davranışlara göre hedefleyebilir misiniz? Müziğinizin belirli
demografik özelliklere ve insanların psikografik özelliklerine hitap eden bir
bölümü var mı?
Oluşturduğunuz segmentasyonlara ulaşmak için stratejinizi bu şekilde geliştirirsiniz. Kitleniz hakkında öğrendiklerinizden içeriğinizi onlara nasıl yayacağınıza veya onlara nasıl pazarladığınıza kadar belirenmiş bir çerçeve çizmeniz gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu, müşteri profilleri oluşturmaktır veya müzikte buna hayran profilleri deriz.
Geçmişte yaptığımız çalışmalardan bir örnekle somutlaştıralım bunu. Mesela potansiyel bir dinleyici profili yazıyorum;
Potansiyel Dinleyici
Yaş: 23
Eğitim: Lisans derecesi
İlgi Alanları: Seyahat etmek, romantik
komediler, sanat gösterileri, köpekler
Davranışlar: Çevrimiçi alışveriş, içerik
akışı, IG ve FB'de aktif
Değerler: Gönüllü çalışma, sürdürülebilirlik.
Bunu yaptım çünkü öncelikle bu şeylerin çoğuyla ben de ilgileniyorum ve yaptığım müziği seviyorum, bu yüzden potansiyel dinleyicim de muhtemelen severdi. İkincisi, müziğim dramatik romantizmle ilgileniyor ve genellikle duygusal konulara dokunan sözlerden hoşlanan dinleyicilere hitap ediyor. Bu yüzden romantik komedileri seven biri, hakkında şarkı söylemeyi sevdiğim konularla ilgilenmek için doğru zihniyete sahip olacaktır. Üçüncüsü, seyahat, sanat şovları ve gönüllü çalışma kapasitesi, dinleyicimin "yeni şeyler" ve "keşif" ten hoşlandığı anlamına gelir. Bu da, müzik onlar için yeniyse müziğime daha açık olacakları anlamına gelir.
Dolayısıyla, mesela Instagram gibi bir platformda potansiyel dinleyicimi bulma stratejim şöyle olabilir:
Hashtags: #Seyahatblog #Gezginler #Çevredostu #Geridönüşüm #instagramköpekleri
Reklam Hedefleme: Sanat sayfalarını seven
18-25 yaş arası kadınlar, Spotify kullanan romantik komedi sayfaları.
Bunun gibi müziğinizi sevebilecek hayran profillerini oluşturun ve aradığınız sonuçları en verimli şekilde hangi yöntemlerin verdiğini deneyin. Facebook ve Instagram'da kitleleri hedeflemek için biraz para harcamanız gerekecek ve reklam yayınlamanın kafa karıştırıcı olduğunu biliyorum, ancak doğru şekilde yapılırsa, bu kampanyalar % 100 verdiğiniz paraya değebilir.
Büyük satış rakamlarıyla sonuçlanmasa bile, veriler müziğinize en çok kimin yöneldiği konusunda bazı ilginç bilgiler sağlayacaktır ve buradan yapacağınız çıkarımlarla doğru yolu bularak istikrarlı şekilde ilerlemeniz mümkün olabilir.
Umarım müzik tanıtımınız için farklı bir yöntem, değişik bir bakış açısı daha sunabilmişimdir. Eğer bu yazıyı faydalı bulduysanız arkadaşlarınızı da bilgilendirmek için paylaşın ve bunun gibi faydalı içeriklerden haberdar olmak için bizi Instagram sayfamızdan takip edin. Burada paylaştığımız yöntemlerden aldığınız sonuçları da yorum olarak yazın ki müziğimizi tanıtmanın en iyi yöntemlerini hep birlikte keşfedelim!